Teamfoto E.S. Schilders & Afbouwbedrijf
Werkzaam in Utrecht, hoofdvestiging Zwartsluis

Tips voor het onderhouden van stucwerk

Redactie utrechtstukadoor.nl, 5 oktober 2024
Muur met schoonmaakmiddel poetsen
E.S. Schilders & Afbouwbedrijf denk graag met u mee over het plegen van onderhoud aan het stucwerk op uw muren.

Stucen leidt tot een duurzame manier om muren mooi en vlak af te werken. Het is van vitaal belang om te begrijpen hoe u uw stucwerk goed kunt onderhouden om de schoonheid ervan in de loop van de tijd te behouden. Deze blog voorziet u van alle informatie over het schoonmaken en onderhouden van stucwerk op een doeltreffende wijze.

Uw complete gids voor het onderhouden van gestucte muren en plafonds

Voor het behoud van uw stucwerk is het van essentieel belang om het regelmatig schoon te maken. Zorg ervoor dat zowel binnen- als buitenshuis stucwerk regelmatig gereinigd wordt om de duurzaamheid te behouden. Er zijn verschillende manieren om het stucwerk schoon te maken, afhankelijk van het type stucwerk en waar het stucwerk zich bevindt.

Als het stucwerk aanwezig is op een binnenmuur, is het mogelijk om met een droge doek of stoffer het vuil te verwijderen. Bij hardnekkig vuil kunt u het beste een borstel of stofzuiger met borstelkop gebruiken. Het is niet nodig om dit wekelijks te doen, maar wel met enige regelmaat reinigen is verstandig.

Als het stucwerk op de buitenmuur is aangebracht, is het van groot belang om de geschikte reinigingsmethode te selecteren. Dit is een methode om te voorkomen dat er onbedoelde schade aan het stucwerk ontstaat. Dit is zeer belangrijk als u overweegt de muur te reinigen met een hogedrukspuit.

Zorg ervoor dat de druk goed is afgeregeld, op die manier blijft het stucwerk netjes op zijn plek zonder dat het verdwijnt met het vuil. U kunt er ook voor kiezen om een stoomreiniging toe te passen, al kost dit wat meer tijd, het maakt geen gebruik van chemische stoffen en verbruikt minder water. Dit is een doeltreffende manier van schoonmaken, maar het is van essentieel belang om voorzichtig te zijn en schade aan de gevel te voorkomen.

Tips om uw stucwerk in topconditie te houden

Naast het reinigen zijn er nog andere handige aanbevelingen die van pas komen bij het onderhouden van stucwerk. Zo kunt u zelf uw muren en plafonds op een goede manier onderhouden. In dit lijstje vindt u een aantal nuttige adviezen om stucwerken goed te onderhouden.

Het is van cruciaal belang om te zorgen voor ventilatie, aangezien stucwerk erg gevoelig is voor vocht en vochtplekken. Soms kunnen vochtplekken op het stucwerk leiden tot beschadigingen en zelfs schimmelvorming. Dit is niet fraai en kan uw gezondheid schaden.

Goede ventilatie is de sleutel tot het voorkomen van vochtophoping. Dit zorgt ervoor dat vocht niet kan opbouwen en de ruimte niet afgesloten blijft. Luchten van de ruimte is essentieel om vochtophoping te voorkomen.

Bescherm uw muur tegen stoten!Stucwerk op de muur kan beschadigd raken bij impacts of vallen tegen de muur, vanwege de kwetsbaarheid van het materiaal. Als er externe impacts zijn, kan het stucwerk beschadigd raken of scheuren.

Het is belangrijk om meubels niet tegen de muur aan te laten staan om schade aan het stucwerk te vermijden. Plinten zorgen voor een nette afwerking van de muur. Zo voorkomt u per abuis stoten tegen de muur.

Op het moment dat het stucwerk beschadigd raakt, dient u direct tot reparatie over te gaan. Als het om een vlekje of vingerafdruk gaat, adviseer ik om deze voorzichtig te verwijderen met een zachte doek. Wees zorgvuldig en geduldig bij het verwijderen van vlekjes of vingerafdrukken, om grotere beschadigingen te voorkomen.

U kunt zelf kleine schades aan stucwerk in huis repareren door vulmiddel te gebruiken. Het product is te koop bij diverse bouwmarkten en lokale stukadoors. Wanneer de schades aan stucwerk van grotere aard zijn, is het raadzaam om een professional in te schakelen.

Neem contact op met een stukadoor voor advies over de beste aanpak. Indien er beschadigingen zijn in afgewerkte stucwerken, kunt u hier advies inwinnen. Op dezelfde manier kan dit reliëf worden gerepareerd door de stukadoor.

Stukadoor nodig? Bel naar E.S. Schilders & Afbouwbedrijf

Er zijn genoeg manieren om ervoor te zorgen dat uw stucwerk goed wordt onderhouden. Als u geïnteresseerd bent in professioneel vakwerk door een stukadoor, of nog met vragen zit, aarzel dan niet om ons te benaderen. Voor informatie over onze stukadoors en bij vragen, neem contact met ons op via 085 106 1505.

Zoeken

Snel een medewerker spreken? Bel 085 106 1505 Wij helpen u graag verder!

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Over E.S. Schilders & Afbouwbedrijf

E S Totaal Afbouw V.O.F. is uw betrouwbare partner voor klussen in en rondom uw huis. Met een team van enthousiaste vakmensen hebben wij gedurende vele jaren klanten geholpen bij het verbeteren van hun woning. Als u voor ons kiest, kunnen wij kwaliteit tegen een competitief tarief garanderen.