Stucwerk laat uw muur er strak en glanzend uitzien, klaar om te worden geaccentueerd met verf of behang. Stucen zorgt voor een glad gestreken laag op de muur, wat een perfect canvas vormt voor het aanbrengen van verf of behang. Het is echter wel een flinke klus met veel voorbereiding.
Dit voorbereidingswerk kunt u eenvoudig zelf doen!Een van de eerste en cruciale handelingen is het voorbereiden van de muur. Deze blog bevat 11 handige tips om uw muur goed voor te bereiden op stucwerk.
Voordat u start met de voorbereiding van de muur, is het aan te raden om eerst uw huis klaar te maken voor de stukadoors. Om een muur correct en volledig te kunnen stucen, is het noodzakelijk om vóór de klus alle radiatoren te laten weghalen. Het is verstandig om dit te laten doen door een loodgietersbedrijf, dan weet u zeker dat alles op een juiste en veilige manier verloopt.
Tip 2: Zorg dat uw muur helemaal kaal is
Dit geldt voor meerdere zaken die aan de muur zijn opgehangen of in de muur zijn gemonteerd. In het geval dat de muur die gestuct moet worden zich in een trapgat bevindt, is het verstandig om de trapleuning te verwijderen. Hierdoor kan de stukadoor op elke plek goed werken en overal goed bij komen.
Indien uw muur voorzien is van afdekplaatjes, stopcontacten of schakelaars, is het verstandig om deze tijdelijk te verwijderen. Zo weet u zeker dat de muur volledig vrij is en er geen stuc op komt. En tot slot, probeer zoveel mogelijk deuren in de woning (rondom het stucgebied) te verwijderen, zodat de stukadoors vrij kunnen bewegen.
Tip 3: Met een stuc-veilige omgeving bereidt u uw muur optimaal voor
Om te waarborgen dat het stucwerk alleen op de muur wordt aangebracht, is het van belang om alle meubels voor en rondom de muur weg te halen. Hierdoor kan de stukadoor efficiënt bij de muur komen. Wanneer meubels niet voor een korte periode verplaatst kunnen worden, dan is het ook mogelijk om ze af te plakken (zie tip 4).
Tip 4: Verwijder alles van uw muur
Wilt u dat het stucwerk slechts op bepaalde delen van een kamer wordt aangebracht, zorg er dan voor dat de randen van de muur goed zijn afgeplakt. Als u van plan bent een stukadoor te laten komen, kunt u de manier van afplakken met hem bespreken. Dit is van vitaal belang voor de garantie.
Het bedekken van de vloer is essentieel bij het stucen van een muur, gezien er vaak veel rommel ontstaat. Wanneer uw meubels niet verplaatsbaar zijn, kunt u met de stukadoor afstemmen hoe u ze het beste kunt afdekken. Denk aan een plastic zeil met tape.
Tip 5: Bepaal van tevoren de ondergrond voor het stucen
Belangrijk voordat u doorgaat met de voorbereiding is om te weten op welke ondergrond u gaat stucen, niet alle ondergronden zijn direct geschikt voor bewerking. In het geval van een kale muur met schoonmetselwerk is vooraf een raaplaag nodig, en bij een muur die bestaat uit gipsplaten, moet u eerst zelfklevende bewapeningsband aanbrengen op de naden. Het is van cruciaal belang om de ondergrond te achterhalen wanneer u beslist welke voorstrijk nodig is.
Tip 6: Een inspectie als voorbereiding op stucwerk voor uw muur
Om te kunnen beginnen met het voorbereiden van de muur voor stucwerk, is het essentieel om eerst te controleren of de muur in de juiste staat verkeert. Om een perfect gestucte muur te realiseren, is het noodzakelijk om vooraf alle schade aan de muur te herstellen en alle eventuele behangresten zorgvuldig te verwijderen. Het nalaten van deze controles kan resulteren in onregelmatigheden die zichtbaar worden in het gestucte oppervlak.
Tip 7: Maak uw muur geheel stofvrij
Nu kunt u eindelijk van start gaan met het zelf schoonmaken en stofvrij maken van de muur met behulp van een grote borstel. Mocht er meer fijnstof op de muur zitten, probeer de borstel dan een beetje vochtig te maken. Stof hecht beter aan een vochtige borstel, waardoor u de muur volledig stofvrij krijgt.
Tip 8: Ontvet de muur
Indien de muur volledig stofvrij is, kunt u starten met het ontvetten van de muur. Zorg ervoor dat u doekjes, warm water en ontvetter klaar heeft staan. Meng de ontvetter met het warme water en bevochtig daarmee de doekjes.
Deze doekjes zijn ideaal voor het schoonmaken van de muur. Zorg ervoor dat de doekjes goed zijn uitgewrongen, ze mogen niet te nat zijn als u ze op de muur plaatst. Kijk goed welke hand u gebruikt om de muur te reinigen en welke hand al vuil is, dit voorkomt herhaling.
Tip 9: Regel zelf de optimale hechting van uw muur
Zodra de muur gereed is, kunt u de muur behandelen met een extra laag om te garanderen dat het stucwerk blijft zitten. Wanneer u terugkijkt naar tip 4, zou u moeten weten welke ondergrond u bezit. Afhankelijk van het type ondergrond, zult u een ander middel moeten toepassen om de muur te behandelen.
Voor niet-zuigende ondergronden (bijvoorbeeld beton, gipsblokken, gipsplaten, enzovoort) is het aan te raden om een hechtlaag voorstrijk te gebruiken. Primer grondeermiddel is geschikt voor zuigende ondergronden (denk aan kalkzandsteen, cellenbeton, rode baksteen, enzovoort). Een stukadoor kan u wellicht adviseren over het aanbrengen van beide producten met een kwast in een dunne laag op de muur.
Tip 10: Drogen van de muur voor een goede hechting
Na het reinigen, ontvetten, stofvrij maken en behandelen van de muur, is het van essentieel belang om de muur goed te laten drogen. Wanneer de muur nog vochtig is of water bevat, bestaat het gevaar dat het stucwerk niet goed zal hechten. Het is van belang dat dit enkele uren voor de stukadoor arriveert uitgevoerd wordt, zodat u weet dat alles op de juiste manier blijft zitten.
Tip 11: Kies voor hoekbescherming bij het voorbereiden van uw muur op stucwerk
Voor u begint met stucen, is het aan te raden om hoekbeschermers toe te voegen als laatste voorbereiding. Wilt u dat het stucwerk perfect op de muur ligt? Dan is het verstandig hoekbeschermers toe te voegen. Door hoekbeschermers in de hoeken van de muur te plaatsen die gestuct gaat worden, blijft alles mooi en goed beschermd.
Het is belangrijk om dit minstens 3 uur voor het stucen af te ronden. Afhankelijk van de dikte van de stuclaag heeft u andere beschermers nodig. Bij stuclagen onder de 3 millimeter, dienen dunpleister hoekbeschermers aangebracht te worden en bij stuclagen vanaf 3 millimeter heeft u dikpleister hoekbeschermers nodig.
Is er hulp nodig?
Met deze praktische tips is uw muur helemaal klaar voor stucen!Als u het moeilijk vindt of vragen heeft over stucen, aarzel dan niet om contact op te nemen!Voor alle vragen en het maken van afspraken kunt u terecht bij een van onze vakspecialisten via 085 106 1505.