Het herstellen van kleine beschadigingen aan uw stucwerk met vulmiddel

Met stucwerk als basis geniet u van mooie, egale muren die geschikt zijn om te schilderen of te behangen. Grote temperatuurverschillen kunnen leiden tot scheurtjes in het stucwerk na verloop van tijd, wat uiteraard niet wenselijk is. Het is handig om te weten dat u zelf kunt zorgen voor het herstel van het stucwerk met scheurtjes thuis. Lees in deze blog handige adviezen en tips voor een succesvolle reparatie.

Een vaak toegepaste methode voor het repareren van kleine beschadigingen in het stucwerk is het gebruik van vulmiddel. Er zijn verschillende soorten vulmiddelen verkrijgbaar, die geschikt zijn voor diverse klussen en persoonlijke voorkeuren. Hieronder vindt u meer informatie over de beschikbare opties van vulmiddelen en hoe u ze op de juiste manier kunt inzetten om uw stucwerk te herstellen.

Er bestaat een verscheidenheid aan vulmiddel, zoals poeder, klaar voor gebruik, hard of elastisch. Neem contact op met de bouwmarkt of een stukadoor voor tips over de beste keuze. Het is verstandig om ruim in te kopen, omdat het lastig is te bepalen hoeveel u nodig zult hebben.

Voor het herstellen van kleine lokale beschadigingen aan het stucwerk is vulmiddel een praktische oplossing. Ter voorbereiding van de reparatie moet u de beschadiging voorbereiden door afbladderende verf of uitstekende kalk nabij de scheur te elimineren. Een nuttige tip is om een plamuurmes te hanteren voor deze specifieke handeling.

Als u smalle scheurtjes wilt herstellen, is het verstandig om ze iets verder uit te krabben. Een V-vormige verfkrabber is daarbij een handig hulpmiddel. Zo ontstaat er een betere hechting tussen het vulmiddel en het oppervlak waarop u werkt!Het is belangrijk dat u de regio rondom de scheur goed reinigt door te ontvetten en stofvrij te maken.

Als u de beschadiging een klein beetje nat spuit, zal het vulmiddel beter hechten omdat de muur minder “zuigt”. Afhankelijk van het type vulmiddel dat u heeft aangeschaft, bereidt u deze voor of legt u deze klaar voor u de scheur nat maakt. Hiermee heeft u alles in gereedheid voor direct gebruik.

Een tip is om het gat te vullen met vulmiddel door gebruik te maken van een plamuurmes. Vul de scheur door het mes secuur langs de muur te bewegen met vulmiddel erop. Het is belangrijk om overtollig vulmiddel direct te verwijderen na het vullen van de scheur.

Het vulmiddel zal op deze manier mooi opdrogen. Houd er rekening mee dat vulmiddel kan krimpen na het opdrogen. Misschien moet u de scheur 2 á 3 keer opvullen.

Wanneer alles goed droog is, kunt u de laatste oneffenheden wegwerken door de muur opnieuw glad te maken. Vergeet niet: vulmiddel kan zich soms anders ontwikkelen dan de rest van het gestucte oppervlak. Als u de muur wilt schilderen, kan het zijn dat de verf anders reageert. Neem contact op met een stukadoor voor advies over de juiste aanpak.

Een frisse laag pleister voor herstel van uw stucwerk

Het komt voor dat uw stucwerk op veel verschillende plekken in de muur ernstige schade heeft. Als dat voorkomt, is het handig om een dunne nieuwe pleisterlaag over de hele muur aan te brengen. Voor het uitvoeren van dit soort reparaties is pleister in poedervorm ideaal.

Door de richtlijnen te volgen, kunt u zelfstandig het pleister produceren voor de muur. Door de gebruiksaanwijzing zorgvuldig te volgen en de juiste verhoudingen water, poeder, etc. te hanteren, voorkomt u klontvorming en krijgt het pleister een mooie uitstraling op de muur. Dit resulteert in een goed uitziend pleister op de muur zonder klontjes.

Het is belangrijk om de beschadiging voor te bereiden voordat u begint met de herstelwerkzaamheden. Dat betekent dat u overtollige uitsteeksels en oneffenheden weghaalt en de muur schoonmaakt. Bij het aanbrengen van de nieuwe pleister is het van belang dat de volledige muur ontvet en stofvrij gemaakt wordt.

Maak de muur strak en egaal door het pleister gelijkmatig over het oppervlak te verdelen met een plakspaan. Strijk het pleister gelijkmatig uit in kleine hoeveelheden om oneffenheden te voorkomen. Gebruik een afstrijkmes om het gehele werk nog eens langs te gaan, zo is het pleister glad en egaal om op te drogen.

Het is van belang om goed te letten op het type beschadiging en de muur waarop het zich bevindtBij grote beschadigingen is het raadzaam om eerst een voorstrijkmiddel aan te brengen voordat u begint met de pleisterlaagHierdoor wordt gegarandeerd dat het pleister goed hecht aan de muur

Wanneer het pleister volledig is opgedroogd, kunt u de muur schuren op de gewenste manier. De hoeveelheid schuren wordt bepaald door de oneffenheden in de muur. Voor behang volstaat een voorzichtige schuurbeurt, maar voor verf moet de muur volledig egaal zijn.

Laat uw stucwerk op professionele wijze herstellen

Als u dat wenst, kunt u de reparatie laten uitvoeren door een deskundige stukadoor die het gewenste resultaat zal leveren. Als u nog bepaalde vragen heeft over stukadoors, reparaties of andere onderwerpen, of als u een afspraak wenst te maken, staan wij voor u klaar!Neem contact op met E.S. Schilders & Afbouwbedrijf via 085 106 1505 voor vragen of om een afspraak te maken.

Snel een medewerker spreken? Bel 085 106 1505

Wij helpen u graag verder!

Misschien ook interessant..

> Wat maakt stucen zo gewild en wat zijn de voordelen
> Isolatie en energiebesparing dankzij stucwerk
> Tip 1 voor een perfecte voorbereiding op stucwerk bezoek de loodgieter